sprankelend, frivool, groot

AGAPANTHUS
BLUETY

De agapanthus Bluety staat bekend om zijn stevige
stelen en grote sprankelende paars-blauwe bloemen.

agapanthus-bluety
agapanthus-whitey

Agapanthus
Whitney

De Whitney heeft heerlijke frisse witte bloemen
en is een parel op uw balkon, terras of in de tuin.

Meer plezier met XLente verzorging

Agapanthus is een echte zonaanbidder. Ideaal voor balkon en terras, maar ook binnen op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de serre heeft u er XL plezier van!

zon-1
Zonnige standplaats
temperature
0 – 22 °C
water
1x / Week
indoor
In- en outdoor plant
npk
3x / Tijdens groeiperiode bijmesten
snoei
Bloemen en ontsierd blad snoeien na bloei
Standplaats

Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon. Plant de Agapanthus in een ruime pot met een grondmengsel van potgrond en daardoor heen wat zand. Het zand zorgt voor een goede drainage. Zet de plant in het voorjaar buiten op een zonnige plaats. U begint pas met water en mest geven als u de groene bladpuntjes te zien krijgt. In het vroege voorjaar is er nog wel kans op nachtvorst, is dat het geval, dan de plant er nog tegen beschermen.
U kunt bijvoorbeeld afdekken met vliesdoek of de pot s’ avonds weer binnen zetten.

Water

Geef de Agapanthus eens in de week water. Let wel op dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat het overtollige water weg kan. De aarde mag gerust een keer uitdrogen dit gaat de plant beter af dan een grote hoeveelheid water. Een Agapanthus heeft namelijk een hekel aan “natte voeten”.

Oude bladeren en bloemen

Uitgebloeide bloemen of ontsierende bladeren verwijderen.

Extra voeding

Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren! Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor, 1x tijdens en 1x na de bloei een dessertlepel mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien. Deze N.P.K. korrels (Stikstof, Fosfor en Kali) zijn verkrijgbaar bij uw tuincentrum. De verhouding 7-14-28 raden wij aan want een andere voeding bevat vaak veel te veel stikstof, dit geeft een te weelderige groei van het blad en gaat ten kosten van de bloei.

Let us inspire you!

De oorsprong van uw florXL agapanthus...

Agapanthus, ook bekend als Afrikaanse lelie of Liefdesbloem, komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en behoort tot de familie van de Liliaceae. De VOC stichtte in 1652 een nederzetting aan de Kaap in Zuid-Afrika. Van daaruit werden veel  inheemse planten naar Nederland verscheept; zo ook Agapanthus. De naam Liefdesbloem kan als volgt verklaard worden: agape betekent in het Grieks liefde en anthos bloem.  Het was traditie dat een Xhosa-bruid een ketting droeg van gedroogde Agapanthuswortels. De ketting zou een positieve werking hebben op de vruchtbaarheid van de vrouw en zou zorgen voor een geboorte zonder complicaties.Dezelfde wortels, die op markten werden verkocht, werden ook gebruikt tegen pijn, zwellingen en huidaandoeningen.